Verticaal of Lateraal denken

Het is een frisse winterochtend. Ik wandel door Antwerpen naar mijn eerste afspraak van de dag. De locatie was een klein en gezellig koffiecafé in het hartje van Antwerpen Zuid. Ik was er te vroeg en bestelde mij met een lekkere pumpkin spiced latté, wachtend op mijn gast. Niet veel later kwam hij aan en hadden wij wat ze in BNI termen noemen een gezellige 1 op 1. Geboeid luisterden we naar elkaars verhalen over het bedrijf dat elks van ons runt. Hij vertelde me over hoe interessant boekhouden eigenlijk is. Ik vind het zalig als mensen met passie over hun bedrijf praten. Nadat ik had verteld wat ik eigenlijk doe, kwam hij met de volgende vraag: “Ken jij lateraal denken?” Nog nooit in mijn leven had ik hier over gehoord… thuisgekomen heb ik mij in die materie verdiept.

Wat is lateraal denken dan eigenlijk? We beginnen bij het begin. Je hebt 2 soorten manieren van denken.

Verticaal denken is de meest gebruikte manier van denken. Deze manier vraagt weinig denkvermogen en het vermoeid ons niet te hard. Het brein, efficiënt als het is, vindt dit een zalige manier van denken. Van probleem naar oplossing. Zeer eenvoudig en rechtlijnig. Het brein stopt ook na de oplossing of deze nu goed of slecht is.

Lateraal denken wordt heel weinig gebruikt omdat dit veel energie vraagt van ons. Ook de noodzaak is er weinig tot bijna niet om zo te denken. Toch kan iedereen het en doet iedereen het zo nu en dan. Hier gaan we van probleem naar oplossing, en wordt er gekeken naar welke onderwerpen er nog bij betrokken kunnen worden. Weet dat deze onderwerpen niets te maken hebben met het probleem. De reden hier is om zo naar een verscheidenheid van oplossingen te komen, met totaal verschillende invalshoeken. Het vraagt hierdoor veel energie van ons brein. Het einddoel van lateraal denken is ook om zo positief mogelijk te eindigen. Vaak kom je dan met totaal bizarre oplossingen voor de problemen welke voorhanden zijn. Dat is ook het moment dat je gaat van, dat niemand hier nog niet aan gedacht heeft.

Is verticaal denken dan slecht? Neen, totaal niet. Een hele hoop vragen hebben nu eenmaal een eenvoudig antwoord. Ook staan beide ten dienste van elkaar. Je het verticaal denken nodig tijdens het laterale proces. Het positieve eindresultaat staat dan weer ten voordele van het verticale denkproces.

Wel nog een kleine bedenking. Als je lateraal gaat denken, dan opent er een wereld aan een oneindig aantal mogelijkheden, en dat is juist de uitdaging, dat zijn er te veel en ons brein kan hier op vastlopen. Dus, ga niet te ver… en toch ook, ga zeker ver genoeg…

Met Creatieve groeten,

Evert