Hoe vermoord je creativiteit?

Het voelt even aan alsof ik een detective ga schrijven. “De moordenaar van Creativiteit!” zou de titel kunnen zijn. Toen ineens, een insteek vanuit het bordspel Cluedo. Allemaal goed en wel… niets voor deze blog, of toch wel? Dat is het nadeel aan een hoofd dat heel de tijd linken legt met mogelijk irrelevante onderwerpen. Neen, ik dien niet op zoek te gaan naar de moordenaar, of de schuldige. Wel naar de oorzaak van hoe je creativiteit tot een halt toe kunt roepen in je eigen hoofd:

1. Stress (De Sluipmoordenaar)

Het is algemeen geweten dat als we in stress zitten, het moeilijk wordt om rationeel na te denken. Je hebt het gevoel dat je een deel van de controle over je eigen denken kwijt bent. Wat logisch is. Ons oerbrein, of niet rationele IK heeft het overgenomen. Al was het maar onderhuids. Hoe komt dit eigenlijk? Een langdurige blootstelling aan negativiteit is een van de oorzaken. Het zorgt ervoor dat ons oerbrein in een verhoogde vorm van waakzaamheid gaat en ons klaar maakt, om indien nodig, in overlevingsmodus te gaan. Creatief zijn, is op dat moment niet belangrijk voor ons brein. Hoe los je dit dan op? Wel, om te beginnen, vermijdt negativiteit. Uw brein zal u dankbaar zijn.

2. Multitasking (De Focuskiller)

Deze dagen zijn we met heel veel dingen op het zelfde moment bezig. Eten, foto’s bekijken, babbelen met collega’s aan je bureau, (a)Sociale media, mails die binnenkomen, (on)bewust gesprekken meevolgen die gevoerd worden bij een tas koffie,… ga zo maar door. Wel, je focus is weg, hierdoor heb je eigenlijk niet door wat je aan het doen bent. Jouw brein is niet aan het opletten en heeft dus ook geen tijd om creatief aan de slag te gaan met de taak welke nu voor handen is. Zorg er gewoon voor dat al die externe impulsen tot een minimum gebracht worden. Werk bijvoorbeeld met een takenagenda, elke 50 minuten een andere taak na een kleine pauze. Zo blijft het aangenaam voor het brein, en ook plezant voor jou. 

3. Vergelijken (De Identiteitsmoordenaar)

Je bent in team verband bezig met een idee uit te werken. Jou collega komt met een mooi voorstel naar voor dat helemaal niet lijkt op dat van jou. Wel, vaak gaan we dan vergelijken. Op dat moment zijn we eigenlijk uit focus, want ons brein is niet meer bezig met het creatief denken, wel met het mogelijks beschermen van ons ego. Dit oplossen is heel eenvoudig, wees dankbaar voor zijn of haar input, en verbeter deze. Je krijgt de opportuniteit om hier weer mee aan de slag te gaan.

4. Rigide Structuren (De vrijheidskiller)

Om de efficiëntie te verbeteren voeren bedrijven opvolgsystemen in, zodat zij later met die data aan de slag kunnen gaan om de onderneming nog efficiënter te maken rond een bepaald onderwerp. Enkel, welke reden heb je nog om creatief te zijn? Je kan en mag niets. Het is toch je hoofd die op de kapblok ligt over de fouten welke je mogelijk maakt, je focus gaat eigenlijk naar overleven. Je kan dit heel eenvoudig oplossen door je mensen de verantwoordelijkheid te laten nemen over hun eigen fouten. Als deze niet opgelost worden, wel dan hebben ze pas een probleem. Gun jezelf en hen die vrijheid, de creativiteit zal vloeien en het aantal fouten zal verminderen.

5. Gaat niet… (De goestingsmoordenaar)

Bestaat niet… (Dixit K3) Ja, als vader wandel je wel eens door de woonkamer als je dochter tv kijkt. Toen was het al een levensmotto van K3. Gaat niet, bestaat niet. Daar zit je dan in een brainstormsessie, en de persoon naast jou zegt dat dat niet gaat, waar is zijn motivatie nog om naar een oplossing te zoeken? Het is ook een negativiteit die vaak de hele groep gaat besmetten en dan heb je dus een nutteloze sessie achter de rug, want niemand is nog gemotiveerd om iets nieuw te creëren. Begin dus elke sessie met het melden dat “Gaat niet… Bestaat niet!”.

Een kleine bedenking om mee te eindigen. Nog niet zo lang geleden hoorde ik de volgende uitspraak: Onmogelijk wilt enkel zeggen dat je de oplossing nog niet gevonden hebt. Als ik in een creatieve sessie met mijn klant zit dan is deze uitspraak waakzaam in mijn achterhoofd. Met dit als focus, komen wij samen tot de mooiste creaties.

Een allerlaatste bedenking, weet ook dat de opgesomde punten het volledige verhaal niet weergeven.

Met Creatieve Groeten,

 

Evert