creativiteit uitlokken

Een van mijn stokpaardjes is het feit dat iedereen creatief is. In mijn vorige blog legde ik de 2 verschillende vormen van creativiteit uit. Het spontane en het gevraagde proces. Over het spontane proces ga ik het nu niet hebben. Het gevraagde proces heeft een niet te onderschatten impact, dit zowel thuis als op de werkvloer. Hier wordt er een oplossing gevraagd voor iets wat zich op dat moment voor doet. Een bepaald ingrediënt is op, je trouwe 4 voeter heeft iets opgegeten wat niet mocht, een klant komt met een probleem af, er loopt iets fout in de productie, prijzen lopen ineens de pan uit, en ga zo maar verder. Hoe ga je dit nu aanpakken of oplossen?

Wel, ons brein kan zich ofwel in kramp bevinden, of content zijn. Als je je in kramp bevindt (lees stress) dan is de mogelijkheid tot het bedenken van creatieve oplossingen veel moeilijker dan als je content bent. Is het dan mogelijk om vanuit kramp naar content te gaan op een eenvoudige manier? Een vraag welke mij lang heeft bezig gehouden. De oplossing zat eigenlijk in de opwarming van een opleiding welke ik gevolgd heb. Ten tijde van Covid ben ik de opleiding van “den BIL” gaan volgen. (de Belgische improvisatie liga) Voor je aan de impro kan beginnen dien je je brein op te warmen. Dat houdt eigenlijk in, van kramp naar content. Van beperkt kunnen denken naar het volledig gebruiken van de breincapaciteit. Want eigenlijk is impro topsport voor het brein. (stiekem wat reclame maken)

Al de oefeningen die wij gebruiken om op te warmen hebben enkele gemeenschappelijke elementen. Ze zorgen er allemaal voor dat er Serotonine, Dopamine en Oxytocine aangemaakt worden in het brein (de geluk hormonen) dat gecombineerd met het activeren van gestuurde en gecontroleerde stress. Hoe dan juist? Wel, door te lachen, plezier te maken en tevens het brein uit te dagen door wat druk toe te voegen (welke beperkte stress zal veroorzaken). Het doel is namelijk ervoor zorgen dat ons brein content is. Ook dat de ervaringsdatabank optimaal toegankelijk is waardoor we creatieve verbindingen kunnen maken. Volgende spelletjes zijn aan te raden als je dit zelf thuis of op het werk wilt gaan oefenen: Associëren, De Nummerplaat, Verhalen vertellen, de Samoerai, en zo veel meer. Het aller belangrijkste van deze oefeningen is, weg blijven van NEGATIVITEIT en weet dat er GEEN FOUT ANTWOORD is… want, als uw brein niets verkeerd kan doen, dan gaat het pas echt voluit. Een zalig moment hoor als je dit punt bereikt.

Succes ermee…

 

Met creatieve groeten, Evert