Wat hebben Dungeons and Dragons gemeen met creatief denken?

Dinsdagavond, het is 30 graden buiten. Aan de schrijftafel zit ik te genieten van de warmte, een fris alcohol vrij bier staat hier te glinsteren met druppels water die parelen over de hals naar beneden. Het geluid van vogeltjes op de achtergrond helpt me mijn focus te houden over de volgende vraag: Wat hebben creatief denken en D&D (Dungeons and Dragons) gemeenschappelijk?

Even de 2 onderwerpen apart uitleggen, van achter naar voor:

Wat is Dungeons and Dragons? Wel, dit is een populair fantasierollenspel, zie aflevering 1 van ‘Stranger Things’, dat wordt gespeeld met behulp van regels, verbeelding en veelzijdige dobbelstenen.

Wat is creatief denken? Het vermogen om 2 of meerdere punten in jou hoofd verbinden op een manier dat jou hoofd nog niet gedaan heeft.

Gemeenschappelijk?

 1. Verbeeldingskracht: bij D&D creëren spelers personages, omgevingen en verhaallijnen met hun verbeeldingskracht. Dit heb je ook nodig bij het bedenken, creëren van nieuwe concepten, ideeën of oplossingen voor situaties binnen het bedrijfsleven.
 2. Probleemoplossing: hierboven al even aangehaald. Tijdens het spelen van D&D kom je tegenover puzzels, uitdagingen en situaties te staan welke je dient op te lossen, dit met al dan niet de middelen voor handen. Je dient dus creatieve strategieën te ontwikkelen om het spel tot een goed einde te brengen (lees, niet doodgaan). Creatief denken is dus vergelijkbaar met het spel D&D want ook hier dien je voor situaties binnen je onderneming of tijdens het ondernemen op een creatieve manier oplossingen te bedenken die omgezet of geïmplementeerd kunnen worden binnen de strategie van de organisatie.
 3. Samenwerking en Teamwork: D&D is een coöperatief spel waar je met je groep dient samen te werken om opdrachten tot een goed einde te brengen. Communicatie, efficiëntie, rollen verdelen en ideeën verfijnen is dus de sleutel tot slagen van het spel. Dit is ook nodig als je creatief aan het denken/ werken bent. Het is dankzij input en inzichten van anderen wat maakt dat creatieve ideeën nog unieker worden en dus meer kans op slagen krijgen binnen de onderneming.
 4. Verhaalvertelling: D&D is een verhaallijn welke zich ontwikkelt naarmate men verder in het spel komt. Dankzij het juist vertellen van de omgevingen, situaties en personages wordt het voor de spelers duidelijker en concreter zodat hun brein hier mee aan de slag kan om zo op een creatieve manier het verhaal verder te helpen ontwikkelen. Creatief denken zelf wordt gestimuleerd door het vertellen en creëren van verhalen omdat dit ons in staat stelt om de ideeën en concepten die ontstaan op een boeiende en betekenisvolle manier te vertellen.

Wat is dan het aller grootste verschil?

D&D heeft spelregels en dus een gericht kader waar binnen gespeeld wordt. Creatief denken is onbegrensd en onbeperkt.

Dus, wil je de creativiteit in je leven nog meer laten bruisen, speel dan een RPG (Role playing Game) waar je fantasie, je creativiteit en je oplossingsgerichtheid nog meer getriggerd wordt.

Enkele voorbeelden van RPG’s zijn:

 • Dungeons and Dragons
 • Oog des meesters
 • Wrath and glory
 • Rogue Trader
 • Shadowrun
 • Pathfinder
 • Warhammer Fantasy Role-play

Met Creatieve Dobbels,

Evert