Hoe Begint een creatief proces?

Het is een druilerige voormiddag, en hier zit ik aan tafel het creatieve proces te analyseren. De volgende vraag plopt in mijn hoofd: “Hoe begint een creatief proces eigenlijk?” Het eerste antwoord dat ik kon bedenken was, uit noodzaak. Elk creatief proces heeft een noodzaak, een bestaansrecht nodig. Wat maakt anders dat uw brein aan de slag gaat met informatie die opgeslagen zit? Toch voelde dit niet als volledig aan. Ik ben er van overtuigd dat er voor bepaalde creatieve denkprocessen een vraag, of een probleemstelling, aan de oorzaak ligt. Enkel, hoe leg je dan een idee uit dat zich ’s nachts genesteld heeft in jouw hoofd? Er is geen noodzaak, geen behoefte aan. Toch komen die soms.

Wel, er zijn 2 manieren van het ontstaan van creatieve ideeën. Het spontane, en het gevraagde.

Het spontane idee (💡)– Hier is het creatieve proces ontstaan in ons brein zonder dat er een vraag, noodzaak is. Het proces van de 3B’s, welke staan voor Bed, Bad en Bus. Je ontwaakt, je ligt in bad te soepogen, of je rijdt met de bus (of wagen), en plots is daar een idee. Jullie kennen dat allemaal, het is dat moment dat je denkt, “Dedju, dat daar nog niemand aan gedacht heeft!”, “Dat dit nog niet bestaat!” en de meest gekende is “Eureka!”. Weet dat in veel gevallen uw onderbewustzijn al een tijdje deze punten aan het verbinden was, vervolgens heeft het een incubatieperiode doorlopen in uw voorbewustzijn, waarna het ineens verschijnt in uw bewustzijn. Het kan ook een toevalligheid van de omstandigheden zijn die de punten op dat moment verbindt. In elk geval, het is er ineens, ongevraagd, spontaan.

Het gevraagde idee (❓) – Hier is het creatieve denkproces het gevolg van een vraag die gesteld wordt en waar je een oplossing voor dient te bedenken. Je bent een muzikant, en wilt een nieuw stuk schrijven. Op dat moment is er een noodzaak aan een nieuw creatief proces. Hierbij worden de muzieknoten gecombineerd om uiteindelijk een nieuw muziekstuk te vormen. Een accountant die een boekhouding dient te doen op een manier dat nog nooit is voorgedaan. Een bakker die op een energiezuinige manier brood wilt gaan bakken om de kosten te drukken voor zijn klanten. En ga zo maar door.

Weet dat ons brein continu bezig is met het creatieve proces. Al dan niet onbewust. Dan rest er nog 1 vraag, wat zijn #BRAINfARTs dan? Wel, ik denk dat het wel duidelijk is… Beide… die komen zowel spontaan als gevraagd. Dus ga en laat #BRAINfARTs…

 Met creatieve groeten, Evert