Er bestaat geen slecht idee.

Het is zondagavond, buiten hangt er midden in de zomer een herfst weer. Dat weer waar je van denkt, tijd om de haard aan te steken, en dan nog even een biertje opentrekken en genieten van de warmt. Het is te warm voor een haard, en morgen is het werken, dus geen alcohol voor mij. Toch is het een ideale moment om in mijn spreekwoordelijk pen te kruipen, en neen, ik pas daar niet in. De laatste tijd wordt er veel gepraat over goede en slechte ideeën, en ik dacht, top onderwerp voor deze blog.

Vaak wordt er gezegd dat het een slecht idee is. Enkel, bestaat dat wel een slecht idee? Volgens mij niet. Heel eenvoudig, je hebt 2 soorten ideeën. Een goed, of een dat nog tot zijn potentieel is uitgewerkt, een basis idee.

Een goed idee is zeer eenvoudig. Daar ga je mee aan de slag en je voert dat dus uit. Met een reële kans op een succesvol eindresultaat zou je denken. Enkel, dat weet je pas als je het uitvoert.

Het basis idee is gewoon het begin waar je mee aan de slag kunt. Je kan er verder op bouwen om zo tot een goed en finaal idee te komen. De weg daarnaartoe kan lang en moeizaam zijn, is niet gegarandeerd.

Wanneer weet je dat je idee goed is? Daar is geen geschreven regel voor, er zijn wel enkele parameters waar je rekening mee kan houden:

  • Schadelijk of pijn veroorzakend (racistisch, discriminerend,… )
  • Onpraktisch of onhaalbaar (onrealistisch, te duur,… )
  • Komt niet overeen met je eigen normen en waarden (je komt in conflict met jezelf)
  • Het is mogelijks niet origineel
  • Overbodig?

 

Als het idee dus aan van bovenstaande criteria voldoet, wel, verder uitwerken is de boodschap. We spreken in dat geval over een basis idee. Tijdens een van mijn brainstormsessies heb ik dat een creatief potgrond idee genoemd, want, potgrond is de basis van een bloemenwinkel.

Kanttekening: het concept van “goed” en “slecht” is subjectief en kan variëren afhankelijk van de context.

Nog een zalige werkweek gewenst en tot binnenkort!

Met Creatieve ideeën en ook groeten,

Evert