De Kern van creativiteit

“Gij zijt ne creatieve mens, doe maar eens voor!” De geweldigste vraag die je maar krijgen kan (sarcastisch bedoeld). Voor mij is deze vraag hetzelfde als “Gij zijt ne grappige mens wordt mij gezegd. Awel, vertelt is een mop!” Zoals we allemaal weten is één van de belangrijkste aspecten van een goei mop namelijk TIMING. Dus ingaan op de vraag van creatief zijn… neen… niet zo eenvoudig. In het begin was creativiteit voor mij gewoon iets wat geen kern had, het was er gewoon. Ondertussen weet ik één ding zeker. De kern van creativiteit, dat is INPUT. 

Wat bedoel ik dan met het woord input? Wel, creativiteit is het verbinden van de punten die voor ons liggen op een andere manier. Zo krijg je iets nieuws. Zo ontstaan nieuwe producten, diensten, concepten… ideeën.

Hoe geraak je aan die nieuwe punten dan? Wel, we kunnen enkel herinneren wat we ervaren hebben. Dus vergroot de “ervaringsdatabank” van je hoofd. Zo krijg je meer punten. Die je dan weer op een nieuwe manier kan verbinden.

Hoe geraak je aan zo’n grote “ervaringsdatabank”? Wel, doe dingen de je anders niet zou doen. Neem eens een andere weg naar het werk, of naar de winkel. Neem in plaats van de fiets het openbaar vervoer. Ga eens naar een open bedrijven dag. Reis de wereld rond, vergeet wel niet je eigen wereld ook te ontdekken. Want onder de kerktoren zijn er werelden die je nog niet kent. Lees heel veel, en dan heb ik het over alles wat je maar lezen kan. Gaande van een paper van een prof, tot een kindersprookje, van educatieve boeken, tot poëzie, het maakt allemaal niet uit. En vooral wees verwonderd, zo blijven de dingen beter hangen in je hoofd.

Ik kijk heel graag naar mijn omgeving met de bril van “Hoe zou ik reageren als ik dit voor de eerste keer zie of beleef?” Ook lees ik heel veel. Ik hou niet van non-fictie, dat maken we elke dag mee, fictie is een ander verhaal… 😉 Voor mij voornamelijk Fantasy Fiction. Het is een andere wereld waar je mee in getrokken wordt. Deze schrijvers zijn mensen die de punten verbinden op een manier waar mogelijks nog niet aan gedacht is. Ik doel dan voornamelijk op de originele schrijvers. Want J.R.R. Tolkien, Terry Pratchett, J.K. Rowling, en vele anderen zijn voor mij de grondleggers van goede werelden waar alles kan en mag. Waar punten verbonden worden op manieren… graaf gewoon.

De kern van creativiteit is input. Het komt er op neer dat je alles doet om de databank van de punten te vergroten. Het is zo dat je tot nieuwe inzichten en ideeën komt. Waar je dan weer mee aan de slag kan gaan.

Wel, ik daag jullie allemaal uit om nieuwe werelden met de blik van verwondering te ontdekken… en geniet van deze mooie reis.

Met creatieve groeten, Evert.