De manifestatie van creativiteit

In een vorig artikel verwees ik naar de kern van creativiteit. Deze is namelijk input, welke je nodig hebt om je ervaringsdatabank mee te vullen. Enkel, ben je dan al creatief? Hier is het antwoord zeer eenvoudig op, Nope… dat ben je nog niet. In mijn beleving is creativiteit de manifestatie van een reeks mogelijke oplossingen rond een probleem of een situatie.

Eerst even naar de basis van creativiteit. Want, wat is dat eigenlijk? Dit is mijn benadering. Definitie Creativiteit: Het verbinden van 2 of meerderen punten uit je eigen ervaringsdatabank op een manier dat je zelf nog nooit gedaan hebt.

De kern is dus gebruik maken van dat wat je weet. De manifestatie is deze kennis te gebruiken op een manier welke je nog nooit gedaan hebt. Dat wil zeggen, dat het kan, dat wat jij net gedaan hebt, al reeds door vele anderen jou is voorgedaan. Ook kan het zijn dat je hierdoor iets totaal nieuws bedenkt. Een mooi voorbeeld is Leonardo Da Vinci. Hij observeerde de natuur en combineerde deze met wiskundige formules en geometrische vormen. Hij bedacht een helikopter welke niet werkte, en legde hierdoor de basis voor het wormwiel, wat wel werkte, wel te verstaan in een iets andere uitvoering/ combinatie.

Iedereen op deze wereld manifesteert dus op een of andere manier creatieve ideeën, enkel de kunst bestaat er in om verder te gaan dan de meeste mensen. Als het om creatief zijn gaat is de volgende uitspraak van belang: “To boldly go where no man has gone before…” (James T. Kirk) Want, als je verder gaat dan de rest, dan kom je op plaatsen, waar je nog nooit geweest bent. Welk weer leidt tot een uitbreiding van uw ervaringsdatabank… en de cirkel is rond.

“Wat is het verschil dan tussen creatieve mensen?” wordt mij wel eens gevraagd. Het zit ‘m in de waanzin in het hoofd… en dan spreek ik uit ervaring. Euh… grapje… 😉 Neen, alles draait rond de aangeleerde beperkingen in ons brein wat maakt dat sommige mensen sneller “tevreden” zijn met een oplossing, en anderen gaan hier dan veel verder in wat dan weer resulteert in nieuwe creaties.

Dus, manifesteer… want het is zo dat de wereld een nog gravere plek wordt.

Met creatieve groeten, Evert